AROMAVÍZ
- az mi és hogyan készül?
Virágok és gyógynövények minden hatóanyagát, illóolaját őrző eszenciák.
Ezek az aromavizeim. Lepárlással készülnek. Ez a legszelídebb kivonat, amit ismerünk.
Az ESZENCIA magában hordozza a FÖLD erejét, amiben a növény élt, a NAP tüzét, ami érlelte, a LEVEGŐ áramlását, ami gőzként járta át, és a VÍZet, ami tisztaságban magába gyűjtötte a növény minden illóolaját, hatóanyagát.
A virágokat, - legfőképp a levendulát - reggel szüretelem, amikor a harmat már fölszáradt és döngicsélő méhek sokasága mutatja, hogy ekkor a legmagasabb az illóolajtartalma. A virágokat levagdosom a száráról, és az előkészített, - Spanyolországból hozatott- ősi Alquitara vörösréz lepárlókészülék üstjét megtömöm az illatozó sötétlila virághalommal. Marokkóban a mai napig ilyen gőzölőket használnak az illóolajok kinyeréséhez. Eztán kezdődik a hosszú folyamat, amikor cseppről-cseppre üvegbe gyűjtöm a gyógyító aromát. A növény alatt forralva a vizet, a virágot átjáró forró, felszálló gőzt lehűtötöm, és az lecsapódva magával hozza a csodálatos, tiszta aromavizet. Az növény illóolaját nem fejtem le, azt a virágvíz magában hordozza! Egy nap alatt egy liter aromavizet tudok lefejteni. Nem egy nagyüzem!:)) Lassító a nagy robogásban. Ezzel nem lehet sietni. Jó kis tanítómesterem! A levendulával azonos módon készül minden párlat - vagy virágból, vagy a gyógynövény zsenge friss hajtásaiból.
A vízgőz a legkíméletesebb módon oldja ki az értékes hatóanyagokat.
Az aromavizek kizárólag kézi megmunkálással készülnek. Nem csak kézművességükben mások, mint a piacon kapható virágvizek, hanem abban is, hogy másutt kivonják a párlatból az illóolajat.
MINDEN NÖVÉNY BIÓ. VEGYSZERMENTES KÖRNYEZETBŐL VALÓ.
A gyógynövény párlatokat hűvös, sötét spájzomban és hűtőben tartom. Minőségét megőrzi.